Ości w rybach to prawdziwa zmora. Ich obecność nie tylko obniża komfort jedzenia, ale też
Ryby na diecie odchudzającej – jakie wybierać i jak je przyrządzać?
Jakie ryby na diecie sprzyjają utracie tkanki tłuszczowej? Jak przyrządzać ryby na diecie, żeby były zdrowe i niskokaloryczne? Oraz czy można jeść ryby z puszki na diecie odchudzającej? Chcesz poznać odpowiedzi? Znajdziesz je w tym artykule!
Od czasu do czasu zdarza się, że nagromadzimy niechciane kilogramy. Nagle ubrania stają się jakby przyciasne, trudniej podbiec do autobusu, bo jakoś tak ciężko. I właśnie wtedy zapada zwykle decyzja – przechodzę na dietę! Tylko jak tu jeść, żeby było i zdrowo, i smacznie, i niskokalorycznie? Dobrym wyborem będą oczywiście ryby, które dostarczą bogactwa zdrowych tłuszczy i wartościowego białka. Ale jakie ryby na diecie redukcyjnej powinieneś wybierać? I jak je przyrządzać?
Jakie ryby na diecie?
Zacznijmy od tego, że diety są różne, ale jeśli mają na celu obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej, będziemy je ogólnie nazywać redukcyjnymi. To jakie ryby na diecie redukcyjnej sprawdzą się najlepiej? Może cię to zaskoczy, ale powinny to być tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, jesiotr czy pstrąg łososiowy. Dlaczego? Bo choć zawierają spore ilości tłuszczu, to są to w dużej mierze kwasy Omega-3, które wspierają walkę z kilogramami.
To dobra informacja dla osób na diecie ketogenicznej. Ryby na diecie keto są bardzo dobrą alternatywą dla mięsa zwierzęcego. Naprawdę warto je włączyć do codziennego menu. Jeśli chcesz schudnąć zdrowo, musisz dbać o dostarczanie sobie dobrych tłuszczy, a wymienione wyżej gatunki oraz śledzie i sardynki mają ich w sobie najwięcej.
Nie znaczy to, że nie możesz sięgać po ryby zawierające mniej tłuszczu. Do bardzo zdrowych i wspierających odchudzanie z pewnością można zaliczyć także dorsza i amura. Dzięki wysokiej zawartości białka pomogą ci przyspieszyć metabolizm i tym samym szybciej stracić na wadze.
W gruncie rzeczy to, czy ryby pomogą ci schudnąć, zależy w dużej mierze od tego, jak je przyrządzisz.
Ryby na diecie – jak przyrządzić?
To jak przygotować rybę na diecie? Czy musisz je przygotowywać na parze albo gotować? Wcale nie. Jeśli nie lubisz smaku ryb przyrządzanych w ten sposób, możesz użyć piekarnika.
Świeże ryby będą pyszne, jeśli doprawisz je ziołami i upieczesz w folii albo na grillu. Możesz podać je z duszonymi warzywami albo lekkim sosem szpinakowym. Dobrym pomysłem jest też dodanie pieczonej ryby do sałatki. A jak smakuje paprykarz z ryb? Jest po prostu pyszny!
Więc jeszcze raz, jak przyrządzać ryby na diecie? Piec, grillować, dodawać do sałatek, ale nie smażyć w panierce na głębokim oleju. Zachęcamy cię też do spróbowania zup rybnych. Taki na przykład krem z soczewicy na rybnym rosole jest nie tylko dietetyczny, ale też sycący i bardzo zdrowy.
Ryby z puszki na diecie
A teraz ważne pytanie – czy można jeść ryby z puszki na diecie? Cóż, to zrozumiałe, że do sałatki z tuńczykiem większość z nas doda go właśnie z puszki, ale generalnie lepiej jest sięgać po ryby ze słoika.
Jeśli już chcesz kupować ryby w puszkach, wybieraj te w bez BPA (Bisfenol A). Staraj się też, żeby miały jak najkrótszy skład. Im więcej niepotrzebnej chemii, tym mniej zdrowa ryba.
My natomiast zachęcamy cię do zastąpienia ryb w puszkach tymi w słoiczkach. Nie ma w nich szkodliwych substancji i dużo łatwiej o czysty skład, ale oczywiście sam musisz podjąć ostateczną decyzję.
Ryby na diecie – podsumowanie
Jeszcze kilka słów podsumowania. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej i chcesz zdrowo zrzucić zbędne kilogramy, koniecznie włącz ryby do swojego jadłospisu. Pomogą Ci stracić na wadze, a przy tym pozytywnie wpłyną na samopoczucie, odporność i wygląd skóry.
Co do przyrządzania ryby na diecie, zrezygnuj z panierki i smażenia na głębokim oleju. Piecz, grilluj, gotuj, ale nie smaż! A kiedy postanowisz zrobić sałatkę z rybą, wybieraj lepiej te ze słoiczka, nie z puszki. Wtedy z pewnością ryby wyjdą ci na zdrowie i pomogą szybko schudnąć.