Ości w rybach to prawdziwa zmora. Ich obecność nie tylko obniża komfort jedzenia, ale też
Pstrąg tęczowy (łososiowy) – czy jest zdrowy? Jak go przyrządzić?
Pstrąg tęczowy (pstrąg łososiowy) zyskuje coraz większą popularność. Jest smaczny, zdrowy i łatwo go przyrządzić. A jakie wartości odżywcze ma pstrąg tęczowy? Czy mogą go jeść kobiety w ciąży? I jak go podawać? Przeczytaj nasz artykuł, żeby poznać odpowiedzi!
Po pstrąga tęczowego sięgamy coraz częściej. Nic dziwnego. Jest naprawdę pyszny! Kolorem przypomina łososia, dlatego potocznie nazywa się go łososiowym. Jest tak smaczny sam w sobie, że naprawdę nie trzeba wkładać wiele wysiłku, żeby go przygotować. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych pstrąg tęczowy dostarcza też mnóstwa cennych składników odżywczych. Jakich?
Czy pstrąg łososiowy jest zdrowy?
Pstrąg tęczowy to ryba słodkowodna i w tej grupie wyróżnia się szczególnie dużą zawartością cennych kwasów tłuszczowych Omega-3 (zwłaszcza EPA i DHA). Już dwie porcje pstrąga tygodniowo (po 200g) wystarczą, żeby pokryć nasze zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA, które są nam bardzo potrzebne, a których nie potrafimy syntetyzować. Oznacza to, że musimy przyjmować je z pożywieniem.
Jak wpływają na nas tłuszcze Omega-3? Nauka dowiodła, że odgrywają ważną rolę w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca, obniżając stężenie cholesterolu całkowitego, a także triacylogliceroli i lipoprotein LD. Prócz tego przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów w ścianach naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie krwi. Mają pozytywny wpływ na pracę mózgu i całego układu nerwowego oraz wspomagają koncentrację. Wykazują też działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a nawet antydepresyjne.
A więc czy pstrąg jest tłusty? Tak i dzięki temu zdrowy. Ale oprócz kwasów Omega-3 zawiera też fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo i potas oraz dużo witamin z grupy B i nieco mniej witamin A, D i E. Tak czy inaczej pstrąg tęczowy (łososiowy) jedzony regularnie w ramach zdrowej diety pomaga zachowywać dobre zdrowie.
Pstrąg tęczowy w ciąży – jeść czy nie jeść?
Jeśli lubisz smak pstrąga tęczowego, a jesteś w ciąży mamy dla ciebie dobrą wiadomość – nie musisz z niego rezygnować. To prawda, że nie wszystkie ryby są zalecane kobietom w ciąży. Szczególnie niebezpieczne jest wybieranie gatunków, które kumulują duże ilości rtęci albo są hodowane w złych warunkach. Ale akurat pstrąg łososiowy jest bezpieczną rybą i kobiety w ciąży spokojnie mogą go jeść.
Jak przygotować pstrąga tęczowego?
Na początku wspomnieliśmy, że pstrąg to ryba tak smaczna, że niewiele jej trzeba, żeby cieszyła podniebienie. Należy do tych gatunków, które często lubią nawet osoby, którym ryby nie smakują.
Bardzo smaczny jest pstrąg tęczowy łososiowy z piekarnika albo pstrąg łososiowy smażony na maśle. Jak je przyrządzić?
Pstrąg tęczowy przepisy
Zacznijmy od pstrąga tęczowego z piekarnika.
1. Najpierw opłucz rybę i osusz ręcznikiem papierowym.
2. Potem dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ulubionymi ziołami (np. prowansalskie) i skrop sokiem z cytryny.
3. Następny krok to pokrojenie masła w cienkie plasterki i ułożenie ich na rybie. Tak doprawiona ryba, powinna poleżeć godzinę w lodówce.
4. Po tym czasie można ją upiec (bez przykrycia) w temperaturze 200 stopni przez około 13 minut.
A teraz pstrąg łososiowy smażony na maśle.
1. Opłucz rybę i osusz ręcznikiem papierowym.
2. Oprósz solą, pieprzem i natrzyj sokiem cytrynowym i otartą skórką z cytryny. Potem możesz odstawić do lodówki, żeby się zamarynowała. Przynajmniej na godzinę. Ale możesz ten krok pominąć i przejść do kolejnego.
3. Obtocz rybę w mące. Jeśli nie jesz glutenu, może być też każda bezglutenowa.
4. Na patelni rozgrzej masło i smaż przez kilka minut na każdej stronie – do momentu, że ryba się zarumieni.
Wiesz już, dlaczego warto jeść pstrąga tęczowego i jak go przyrządzić, więc pozostaje nam życzyć ci smacznego!