Ości w rybach to prawdziwa zmora. Ich obecność nie tylko obniża komfort jedzenia, ale też
Jak włączyć ryby do diety?
Jak myślicie, ile ryb zjada statystyczny Polak w ciągu roku? Dużo czy mało? Nie martwcie się, nie musicie zgadywać. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej informuje, że jest to średnio 11-12 kg ryb i owoców morza rocznie. A jak wypadamy na tle innych krajów Europejskich? Cóż, słabo. W krajach UE średnie spożycie ryb i owoców morza na osobę wynosi 24,3 kg. Oczywiście nie chodzi o to, żeby po prostu ścigać się na zasadzie – kto zje więcej? Trzeba jednak mieć świadomość, że wyższe spożycie ryb wyszłoby nam wszystkim na zdrowie. Jak w takim razie włączyć ryby do swojej diety?
Dlaczego jemy mało ryb?
Zacznijmy od ustalenia, dlaczego w ogóle w Polsce jada się tak mało ryb. Przyczyn jest kilka.
Po pierwsze, wiele osób nie wyniosło z domu nawyku jedzenia ryb. Tradycyjna kuchnia polska to przede wszystkim mięsa, ziemniaki i wszelkie kluski. O rybach niektórzy przypominają sobie tylko w piątki. No i oczywiście w grudniu, kiedy karp to króluje na świątecznie przystrojonych stołach. Tymczasem 1/3 Polaków nie jada ryb w ogóle. Jeśli ktoś, nie nawykł do tego za młodu, może nawet nie pomyśleć, że ograbia się nie tylko nowych, smaków, ale też sporej dawki zdrowia.
Po drugie, sporo osób mówi, że po prostu nie lubi ryb. Takie osoby często nie potrafią przygotować ryby tak, żeby im smakowała.
Po trzecie, w niektórych umysłach wciąż jeszcze pokutuje przekonanie, że ryby są drogie. Czy rzeczywiście tak jest? Nie. Z rybami jest jak z mięsem, niektóre gatunki są droższe, inne tańsze. Dużo zależy też od tego, gdzie się je kupuje.
Dlaczego warto jeść ryby?
A dlaczego w ogóle warto jeść ryby częściej? Na początku dość ogólnie stwierdziliśmy, że ryby są zdrowe, teraz powiemy na ten temat nieco więcej.
Czy wiesz, że ryby są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, które:
-
wspomagają pracę mózgu, zwiększając sprawność myślenia, rozumienia i zapamiętywania;
-
poprawiają wzrok – ich niedobór w starszym wieku może powodować zwyrodnienia plamki żółtej;
-
wspierają pracę serca – przeciwdziałają arytmii, rozrzedzając krew i tym samym chroniąc przed powstawaniem zakrzepów;
-
obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL);
-
chronią przed zapaleniem stawów i łagodzą bóle towarzyszące chorobom reumatycznym;
-
wspomagają leczenie alergii;
-
wspierają pracę układu odpornościowego;
-
poprawiają kondycję i co za tym idzie wygląd skóry, włosów i paznokci.
Właśnie dlatego dobrze jest sięgać zwłaszcza po tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, śledź czy dorsz.
Oprócz kwasów tłuszczowych Omega-3, ryby zawierają też witaminy A, D, E i witaminy z grupy B. Są też bogate w dobrze przyswajalne białko oraz takie składniki mineralne jak selen, jod czy żelazo. Dlatego zdecydowanie warto powalczyć o wprowadzenie ich do swojej diety na stałe. A jak się do tego zabrać?
Przetwory na dobry początek
Jak włączyć ryby do swojej diety? Dla osób, które w ogóle ich nie jadają, czasem najlepszym wyjściem jest zaczęcie od konserw lub przetworów rybnych. Taki na przykład karp w sosie pomidorowo-paprykowym albo pasztecik migdałowy z ryb słodkowodnych naprawdę mają moc przekonywania. Przekonają Cię, że ryby potrafią być pyszne i rozbudzą apetyt na więcej!
Dobrym pomysłem jest też sięgnięcie po ryby wędzone lub śledzie z pomidorami suszonymi czy z żurawiną. Tego typu przekąski, będą smaczne i zdrowe. Staną się też doskonałym wstępem do kolejnego kroku – włączenia świeżych ryb.
Świeże ryby na tysiąc sposobów!
Niejeden, myśląc o rybie na obiad, wyobraża sobie filet w smażony w panierce. Cóż, można i tak… My natomiast zachęcamy, żebyś spróbował nowym sposobów na przyrządzanie świeżych ryb. Najprościej będzie zacząć od pieczenia.
Możesz zawinąć rybę w folię, dodać trochę masła, ziół, czosnku i upiec. W ciągu 20-30 minut pyszna, aromatyczna ryba będzie gotowa. Prawdziwą rozkosz kubkom smakowym i podniebieniu sprawia też ryba pieczona z warzywami. W internecie pełno jest świetnych przepisów na przygotowanie różnych gatunków ryb. I naprawdę wiele z nich nie wymaga ani dużo czasu, ani żadnych szczególnych umiejętności.
Mamy nadzieję, że teraz czujesz się zmotywowany, żeby sięgać po ryby zdecydowanie częściej niż statystyczny Polak. Zapraszamy do naszego e-sklepu po przetwory i świeże ryby z najlepszej hodowli. Jesteśmy pewni, że rozsmakujesz się w nich tak samo, jak my!