Ości w rybach to prawdziwa zmora. Ich obecność nie tylko obniża komfort jedzenia, ale też
Dieta pescowegetariańska – co warto wiedzieć?
Każdy zapewne słyszał o diecie wegetariańskiej, której to zwolennicy nie jedzą mięsa. Nie każdy jednak wie, że jest kilka odmian diet roślinnych – weganizm, witarianizm, frutarianizm. Znacznie mniej znane jest pojęcie pescowegetarianizmu. Jest to dieta oparta głównie na roślinach, ale dopuszczająca spożywanie ryb i owoców morza.
Czym jest dieta pescowegetariańska?
Ostatnio coraz więcej osób rezygnuje nie tylko z jedzenia mięsa, ale także z produktów odzwierzęcych. Wielu z nich decyduje się na różne odmiany wegetarianizmu. Wśród nich znajdują się:
- pescowegetarianizm (jada się ryby i owoce morza)
- lakto-owo-wegetarianizm (możesz jeść jaja, mleko i jego przetwory oraz miód)
- lakto-wegetarianizm (mleko i jego przetwory można jeść, ale wykluczone są jajka)
- weganizm (rezygnacja z produktów zwierzęcych nie tylko w diecie, ale także w innych sferach życia)
- witarianizm (rezygnacja ze spożycia produktów poddanych obróbce termicznej)
- frutarianizm (tylko owoce, czasem dopuszczone są orzechy i nasiona i pestki)
Pescowegetarianizm cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ dieta ta zachowuje zasadę ,,złotego środka”. Z jednej strony opiera się na posiłkach roślinnych, a z drugiej wzbogacana jest o ryby i owoce morza. Dzięki tym dodatkom łatwiej dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Tak skonstruowany jadłospis jest uważany nie tylko za najzdrowszy, ale także taki, w którym łatwo jest dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
A zatem w menu pescowegetarianizmu:
- uwzględniane jest całe bogactwo warzyw i owoców
- nie ma mięsa (wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny ani drobiu)
- są inne produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jajka czy produkty mleczne (nie ma ich natomiast ich w diecie pescowegańskiej)
- można spożywać ryby i owoce morza
Dlaczego ryby?
Przeciętny Polak za rzadko przyjmuje kwasy tłuszczowe omega-3, które znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Natomiast dieta pescowegetariańska bogata jest w takie produkty jak: łosoś, dorsz, orzechy czy pestki dyni, które zawierają duże dawki kwasów tłuszczowych omega-3. Dieta ta nie bez powodu ma w swojej nazwie włoskie słowo oznaczające rybę (z wł. pesce = ‘ryba’). Dlaczego ryby? Ponieważ to źródło cennych składników odżywczych, które pomagają:
- zwalczać stany zapalne w organizmie, a także zapobiegać chorobom serca (kwasy omega-3)
- dbać o odporność (witamina D)
- chronić organizm przed anemią (witamina B12)
- poprawiać wygląd skóry (witamina E)
Dla kogo dieta pescowegetariańska?
Dieta ta sprawdzi się w przypadku osób, które chcą dbać o linię, ale również może działać profilaktycznie względem wielu chorób, takich jak: zawał serca, nowotwory, cukrzyca, brak odporności na infekcje. Choć pescowegetarianizm jest bardzo zdrowy, to nie zawsze dobry wybór. Należy zwrócić uwagę czy nie mamy alergii na owoce morza lub niektóre gatunki ryb, ale także na gluten i laktozę (dieta ta zawiera w sobie te składniki). W przypadku uczulenia lub alergii należy je wyeliminować. Dieta ta nie sprawdzi się również w przypadku osób, które decydują się na niejedzenie mięsa ze względów ideologicznych. Jeśli jednak nie ma żadnych przeciwwskazań warto rozważyć tego typu opcję, ponieważ w rybach znajdziemy wiele cennych składników odżywczych. Do najzdrowszych gatunków zaliczyć można: makrelę, halibuta, szprota, śledzia, dorsza i łososia.
Jeżeli zdecydujesz się już na zmianę diety, musisz pamiętać, że to poważna zmiana i nie wystarczą tylko dobre chęci. Należy pamiętać, że bez odpowiedniej wiedzy, narażasz swoje zdrowie na przykre konsekwencje. Przed jakąkolwiek zmianą warto udać się do lekarza, by sprawdzić czy nie ma przeciwwskazań oraz czy specjalista daje nam zielone światło na wprowadzenie takich zmian.