PRZEPISY

Nie tylko smak ale także zdrowie


KarpKarp

Gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych (Cyprinidae). Hodowany i poławiany na dużą skalę jako ryba konsumpcyjna.Występuje w zlewiskach mórz Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego. Licznie odmiany hodowlane są rozpowszechnione zarówno w hodowli, jak i w wodach otwartych na całym niemal świecie.Żyje w głębokich rzekach, starorzeczach, odnogach lub rozlewiskach.Karp, jako gatunek, powstał na drodze naturalnej poliploidyzacji na przełomie trzeciorzędu i czwartorzędu w okolicach Morza Kaspijskiego i wschodniej Anatolii[4]. Forma dzika (sazan[3]) występowała pierwotnie w Europie południowo-wschodniej i Azji zachodniej w zlewiskach mórz Egejskiego, Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego. Najwcześniej karp został udomowiany w Chinach (V w p.n.e.). Już z roku 350 p.n.e. pochodzą pierwsze wzmianki o karpiu w Europie. Znajdujemy je u Arystotelesa. O karpiu pisze też Pliniusz Starszy (23-74 p.n.e.) w swojej Historii Naturalnej. W Europie była to pierwsza ryba hodowana w sztucznych stawach, zakładanych przy klasztorach. Od VII do XII wieku nastąpił szybki rozwój rybactwa w majątkach klasztornych Belgii, Francji, Niemiec i na Bałkanach. Jest jedną z najważniejszych ryb hodowlanych.

KARP Z SURÓWKĄ NA OBIAD

SKŁADNIKI Trudność  Czas
  • 3 kawałki karpia
  • 4 łyżki mąki
  • 1 cebula mała
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól
  • Pieprz
  • 6 ziemniaków
  • 1 papryka
  • 10 dkg kapusty kiszonej
  • 1 marchewka mała
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Olej
  • 1 gałązka koperku
  • 1 łyżka masła

Ziemniaki dokładnie myję i gotuję w łupinach w osolonej wodzie. Karpia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulkę, majeranek, sól, pieprz. Odstawiam na noc. Na drugi dzień obtaczam w mące każdy kawałek ryby i smażę na patelni na oleju. Paprykę myję przekrawam na pół. Kapustę kiszoną kroję, dodaję do niej startą marchewkę, pieprz, pokrojoną paprykę kawałek, oliwę z oliwek. Całość mieszam i napełniam paprykę surówką. Ziemniaki podaję w łupinach z masełkiem


AmurAmur Biały

Amur biały[2] (Ctenopharyngodon idella) – gatunek ryby z rodziny karpiowatych (Cyprinidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Ctenopharyngodon. Hodowany w akwakulturze, poławiany w wędkarstwie. Chiny oraz dorzecze Amuru. Jego pierwotny zasięg jest trudny do ustalenia. Hodowany od X wieku. Ze względu na zalety użytkowe aklimatyzowany w wielu krajach – w Europie od 1950 roku. W Polsce introdukowany od 1964, w 1966 w kompleksie jezior konińskich oraz jeziorze Dgał Wielki na Pojezierzu Mazurskim. Do Niemiec trafił w 1965 roku. Z miejsc hodowli przedostał się do innych zbiorników wodnych. W kolejnych latach zasiedlany również w rzekach. Tereny, na które ta ryba została introdukowana to: środkowa część Ameryki Północnej (Stany Zjednoczone), północna, północno-wschodnia Australia, Indie, Dania, zachodnia część Rosji, północna część Ameryki Południowej (np. Kolumbia, Wenezuela, Gujana Francuska), Afryka Zachodnia, Afryka Południowa, zachodnie tereny Kazachstanu.Żyje w nizinnych rzekach oraz jeziorach w stadach liczących od kilku do kilkunastu osobników. Zimuje gromadnie w pobliżu dna.

KARP Z SURÓWKĄ NA OBIAD

SKŁADNIKI Trudność  Czas
  • 3 kawałki karpia
  • 4 łyżki mąki
  • 1 cebula mała
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól
  • Pieprz
  • 6 ziemniaków
  • 1 papryka
  • 10 dkg kapusty kiszonej
  • 1 marchewka mała
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Olej
  • 1 gałązka koperku
  • 1 łyżka masła

Ziemniaki dokładnie myję i gotuję w łupinach w osolonej wodzie. Karpia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulkę, majeranek, sól, pieprz. Odstawiam na noc. Na drugi dzień obtaczam w mące każdy kawałek ryby i smażę na patelni na oleju. Paprykę myję przekrawam na pół. Kapustę kiszoną kroję, dodaję do niej startą marchewkę, pieprz, pokrojoną paprykę kawałek, oliwę z oliwek. Całość mieszam i napełniam paprykę surówką. Ziemniaki podaję w łupinach z masełkiem