3 lata z życia karpia

                                                                                                                                                                                                                                                                                Wiele rodzin w Polsce nie wyobraża sobie tradycyjnej wigilijnej kolacji bez karpia. Czy to w galarecie, zapiekanego czy też smażonego w panierce. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę jaką drogę przebywa nasza smaczna ryba by znaleźć się w ten szczególny dzień w gronie innych tradycyjnych potraw.

Rok 1.

Wszytko zaczyna się – jak zwykle – od mamusi i tatusia. Samica karpia składa ikrę tylko w określonych warunkach temperaturowych, najchętniej na miękkiej trawie dennej. Samiec wypełnia swój obowiązek i w efekcie pojawia się ikra. Po kilku dniach wykluwają się z ikry młodziutkie karpiki o rozmiarze do 2-3 mm zwane wylęgiem. Przez kilka-kilkanaście pierwszych dni życia odżywiają się tym co jeszcze im zostało z jajeczka. W tym okresie przeważnie spotykają hodowcę. Hodowca, wylęg pochodzący czy to z własnej produkcji czy też kupiony, wprowadza na stawy narybkowe. Stawy te są wcześniej przygotowane pod produkcje narybku poprzez nawożenie i uprawę dna stawowego.

Wprowadzanie wylęgu wprowadzanie wylęgu

W chwili wprowadzenia wylęgu, staw powinien już mieć wodę o odpowiedniej temperaturze oraz cechować się odpowiednią zasobnością planktonu – pierwszego pokarmu młodziutkiego karpia. Jest maj. Ciepłe dni i chłodne noce potrafią spłatać figla – spadek temperatury poniżej zera może spowodować śmierć wielu rybek. Po kilku tygodniach od wpuszczenia wylęgu, ryba osiąga już rozmiary które umożliwiają jej pobieranie dodatkowej paszy dostarczanej przez hodowcę.

Narybek i kijanki narybek i kijanki

Drobno zmielone – niemal na mąkę – zboże jest moczone i rozprowadzane z łódki przy słupkach kontrolnych na stawie. Słupki te rybacy zwą karmiskami.

Karmienie karmienie

W przeciągu kilkunastu następnych tygodni życie karpi i hodowcy toczy się w ten sam sposób: codzienne karmienie, cotygodniowe badanie przyrostów i kondycji ryb, kontrola jakości wody (odczynu pH, tlenu rozpuszczonego w wodzie, ilości pokarmu naturalnego). W międzyczasie stosowane są niezbędne zabiegi pielęgnacyjne stawów. We wrześniu narybek osiąga docelową wagę 50 – 100 g/szt. po czym w październiku jest odławiany, selekcjonowany i ponownie trafia do stawów.

Narybek narybek

Rok 2.

Narybek, w zależności od możliwości hodowcy, zimę spędza w stawie który w następnym roku będzie jego domem lub w stawie zbiorczym – zwanym zimochowem. Zimochów cechuje duża głębokość oraz duży przepływ dobrze natlenionej wody co gwarantuje dobrą wiosenną kondycję ryb. Jeśli ryby były przetrzymywane w zimochowie, to po wiosennych roztopach zostają odłowione, przebadane i obsadzone na stawy docelowej produkcji. Tam oczekują na pierwsze wiosenne wysokie temperatury, które pobudzają je do pobierania pokarmu.

Obsadzanie obsadzanie

Najczęściej pod koniec maja narybek dostaje pierwszy dodatkowy pokarm. Jest to rozdrobnione na płatki zboże (pszenica, kukurydza, jęczmień, pszenżyto), moczone i rozwożone łodziami po karmiskach na stawie. Ponownie cykl toczy się przez karmienie, odłowy próbne, badania kondycji i przyrostów, badania weterynaryjne, kontrolę i regulację parametrów wody. Ryba zostaje „przechrzczona” na kroczek gdy osiągnie zakładaną wagę jednostkową od 250 – 400 g/szt.

Odłowy próbne odłowy próbne

Ponownie w październiku zostaje odłowiona, przebadana i przeniesiona na stawy hodowlane lub zimochowy.

Odłowy odłowy

Rok 3.

Zaczyna się hodowla ryby konsumpcyjnej.  Często już w połowie maja dostaje pierwsze dawki paszy – zboże gniecione na rozdrabniaczach walcowych. Z tygodnia na tydzień, zwiększane dawki paszy powodują intensywny wzrost ryby ale jednocześnie zmuszają hodowcę do intensywnej kontroli jakości wody oraz obserwacji zachowania, wyglądu i stanu zdrowia ryb. Wysokie temperatury, dość duże zagęszczenia ryb oraz intensywne jej żerowanie (a wiec i opróżnianie) powoduje, że mogą pojawiać się przypadki masowych śnięć – śmierci ryb. Zapobiega się temu stale regulując przepływ natlenionej wody, badając jej parametry. Po okresie intensywnego letniego wzrostu, na początku września stopniowo zmniejsza się dawki paszy aby ostatecznie przerwać karmienie pod koniec miesiąca. W październiku ryby zostają odłowione, mogąc pochwalić się mianem handlówki i wagą ok 1200 – 2000 g/szt.

Transport na płuczkę transport na płuczkę

Ryby w skrzynce ryby w skrzynce po odłowieniu

Ryby z wszystkich stawów handlowych są przewożone do magazynów ryb, gdzie przez 2 miesiące oczekują na odbiór przez klientów. Magazyny ryb są to zbiorniki z bardzo dużym przepływem doskonale natlenionej, świeżej potokowej wody. Każdy magazyn ma osobne zasilanie w wodę z kanału dopływowego a odpływ do wspólnego kanału transportowego zakończonego szeregiem płuczek. Na tych płuczkach odbywa się sprzedaż detaliczna i hurtowa ryb.

Magazyny ryb magazyny ryb

Następnie nasze karpie trafiają na Państwa stoły w rozmaitych pysznych potrawach ciesząc najbardziej wymagające podniebienia.

Katalog Smolin Fish 2018